De Compositie Coach

Coaching in plaats van lessen

 

Belangrijke onderdelen – zo niet de belangrijkste – van componeren zijn verbeelding, creativiteit en fantasie. Iets wat naar mijn bescheiden mening lastig te onderwijzen is. Creativiteit en fantasie kunnen wel geprikkeld worden, dat noemen we inspiratie. Daarnaast is er de technische kant van componeren, het ambacht. Hoe vertaal je het prachtige gevoel en idee dat je hebt naar een volwaardige compositie die in noten op papier staat en vervolgens door musici kan worden vertaald tot klinkende muziek? De balans tussen het ambacht en de creativiteit en fantasie bepaalt of het gevoel dat je wilt delen tot uiting komt en ook of een compositie wel of niet slaagt.

 

Met mijn kennis, ervaring en ideeën help ik je met het componeerproces. Tijdens inspirerende coachingsessies werken we toe naar een geslaagd eindresultaat.

 

Van computer naar praktijk

Met prachtige softwarepakketten voor het noteren en beluisteren van muziek is het vandaag de dag een stuk makkelijker om een compositie te schrijven en een mooie partituur te maken. Je kan eenvoudig terug horen wat je hebt gecreëerd om daar vervolgens naar hartenlust aan te sleutelen totdat het klinkt zoals jij dat wilt. Echter, in de praktijk kan een compositie lastig uitvoerbaar zijn, of klinkt het minder mooi dan je hoopte. Wat uit de computer mooi klinkt voor een bepaald instrument, kan in de praktijk lastig of zelfs onmogelijk uitvoerbaar zijn. Dat is teleurstellend voor de componist, maar ook voor de musici die jouw compositie gaan spelen. Je wilt immers dat zij enthousiast en toegewijd het stuk zo goed mogelijk tot klinken brengen. Om dat te realiseren, moet je rekening houden met de mogelijkheden en wensen.

Waar ik mee kan helpen

 

Er is veel ervaring en kennis nodig van alle instrumenten om te weten hoe ze werken, wat mogelijk is of juist lastig en hoe je ze het beste noteert. Hierbij kan ik je helpen. Daarnaast geef ik richting bij het realiseren van de vorm van een compositie, de overgangen, de ontwikkeling van thema’s, het harmoniegebruik en het toepassen van polyfonie en contrapunt. Dit doen we door jouw compositie(s) te bekijken, beluisteren en te bespreken. Daarnaast bekijken – en eventueel analyseren – we ook de creaties van andere componisten. Onderwerpen waar we naar aanleiding van jouw compositie(s) over praten zijn:

 • Melodie & Thema’s
 • Harmonie gebruik
 • Ritmische toepassingen
 • Polyfonie
 • Contrapunt
 • Analyse
 • Vorm
 • Begeleidingen
 • Instrumentatie

Voor elk niveau

Ben je componist en zoek je inspiratie, tips en een frisse blik op je reeds gemaakte werk of nieuwe creaties waar je mee bezig bent? Loop je tegen bepaalde kwesties aan? Of wil je meer leren over bepaalde instrumenten? Dan help ik heel graag. De coachingsessies zijn maatwerk, persoonsgericht en geschikt voor elk niveau. Ook beginnende componisten zijn van harte welkom.

Anton Weeren Componist Dutch Wind Music

Mijn ervaring

 

Mijn naam is Anton Weeren, componist, arrangeur en uitgever van bladmuziek voor blaasorkesten. Als beroepstrompettist en dirigent heb ik meer dan 25 jaar ervaring met partituren van allerlei soorten composities op alle niveaus. De meeste stijlen zijn mij bekend, van barok en klassiek tot popmuziek en van rock en jazz tot moderne hedendaagse muziek. Het grootste deel van mijn werk als dirigent speelde zich af bij blaasorkesten: harmonie, fanfare, brassband, blaasensembles en leerlingenorkesten. Naast het gebruikelijke repertoire dirigeerde ik regelmatig mijn eigen composities en arrangementen waardoor ik direct hoorde wat ik thuis aan mijn bureau had bedacht. Deze snelle terugkoppeling heeft mij enorm veel geleerd. Niet alleen over mijn eigen stukken, maar ook over wat anderen maakten.

 

 

Coaching Strippenkaarten:

Hieronder staan drie strippenkaarten om de coachingsessies te volgen.  1, 6 en 12 staan voor het aantal sessies wat u op voorhand inkoopt. De sessies zijn individueel, duren 2 uur per keer en kunnen zowel digitaal als in real life worden gevolgd. Na aanschaf van de strippenkaart neem ik binnen 24 uur contact op zodat we een afspraak kunnen inplannen. Heb je vragen? Neem dan contact op via: anton@dutchwindmusic.com

Referenties:

Wilco Moerman – componist en arrangeur van blaas- & filmmuziek:

Anton heeft een brede muzikale kennis welke hij graag, met veel enthausiasme en passie, doorgeeft. Hij heeft een brede stijlkennis en weet je telkens opnieuw, door zijn heldere manier van uitleggen, te inspireren. Zijn kritische kijk zorgt voor een breder perspectief waarin je je eigen werk verder kunt ontwikkelen. Mijn persoonlijke ervaring is dat het werk hier zeer zeker beter van wordt!

Bas Clabbers – componist en arrangeur van blaasmuziek:

Anton is een zeer meevoelende docent. Vanuit zijn grondige kennis weet hij elke muzikale situatie te analyseren en zo nodig te verbeteren. Zijn vaardigheden zijn niet beperkt tot één stijl waardoor hij uitstekend de juiste sfeer weet te maken. Zijn geduld, humor, aanpassingsvermogen, structuur en timing maken hem een kundige, maar vooral prettige docent.

Federico Briccarello – componist van symfonische muziek voor o.a. film & theater:

Anton geeft geweldige lessen in componeren. Als voormalig orkestspeler en dirigent weet hij op alle fronten goede adviezen te geven om een mooi muziekstuk te kunnen maken. Echt goede lessen van een geweldige leraar.

0
  0
  Winkelmand
  Your cart is emptyReturn to Shop